Pankejki idealne na każdą porę

Pytacie bardzo często o przepis na pankejki. Częściej niż je pokazuje, więc chyba czas podzielić się przepisem. To danie jest równie proste, co piękne. I powiem Wam w sekrecie, że nigdy do niego palca nie przyłożyłam ;))) zawsze robi je mój mąż 😉 Jakoś tak wyszło, że już mnie nudziło i denerowało ciągłe sterczenie w kuchni i nauczył się smażenia tych puszystych cudeniek, a nasze dzieci łykają je jak młode pelikany. Radości mej nie ma końca, bo ostatecznie chociaż jeden weekendowy poranek mam wolne od gotowania!

Do przygotowania ciasta potrzebujecie:

  • szklankę mąki
  • szklankę maślanki
  • jajko
  • łyżkę cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczkę sody
  • szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować i odczekać 10 minut. Po tym czasie nalewać łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnię. My używamy małej, ale jeżeli macie większą to koniecznie zachowajcie odstępy pomiędzy placuszkami.  Kiedy będą ładnie zarumienione przewrócić pankejka na druga stronę i powtórzyć smażenie. Podawać z ulubionymi owocami, serkiem waniliowym lub syropem klonowym. Może być wszystko na raz! Bon appetit!

Processed with VSCO with a6 preset

2 myśli na temat “Pankejki idealne na każdą porę

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.