Warsztaty sensoryczne Nespresso Selection Vintage 2014

Jedną z najprzyjemniejszych rzeczy w życiu są bez wątpienia  spotkania w miłym towarzystwie przy pysznej kawie. Chyba większość z nas uwielbia takie posiadówki. Ten aromatyczny napar ma w sobie coś niesamowitego, pociągającego, co zbliża do siebie ludzi, integruje, tworzy ciepłą i luźną atmosferę. Nie wyobrażam sobie nieśpiesznych poranków bez gorącej kawy, nie umiem rozpoczynać intensywnych dni bez tej dawki mocy i wreszcie nie znam lepszych, wspólnych chwil bez popijania małej czarnej.

Jakiś czas temu miałam przyjemność brać udział w niezwykłych warsztatach sensorycznych organizowanych przez markę Nespresso z okazji wprowadzenia na rynek nowej, starzonej kawy SELECTION VINTAGE 2014. Odbyły się one w przepięknym butiku, na Nowym Świecie 47 w Warszawie. Spotkanie zaowocowało nie tylko nowymi znajomościami ze świetnymi osobami, ale również nadzwyczajnymi doznaniami smakowymi. Podczas spotkania miałyśmy przyjemność nie tylko wypróbować nowej kawy, ale także dowiedzieć się jak powstała, czym się charakteryzuje i jak wygląda proces jej degustacji.

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO

Processed with VSCO

Processed with VSCO

Edycja limitowana zaskakuje smakiem i inspiruje. Marka Nespresso stara się, aby zaspokoić gusta klientów/smakoszy kawy o najbardziej wyrafinowanych gustach. Tak powstała ta wyjątkowa, aksamitna „kawa ukształtowana przez czas”, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem o delikatnych nutach kwiatowych oraz eleganckim aromacie drewna. Ziarna Arabiki, które zostały wykorzystane do stworzenia SELECTION VINTAGE 2014 leżakowały w specjalnym, kolumbijskim magazynie bez okien, gdzie były poddawane szczegółowej kontroli. Ciekawostką jest, że dojrzewały nieopodal równika, na wysokości ok.3700, w klimacie o chłodnym powietrzu i małej ilości tlenu, dzięki czemu wilgotna para zamarzała i nie miała możliwości wchłaniania w ziarna.

Po zaparzeniu kawy możemy wyczuć nuty drzewne, zaś po zmieszaniu cremy z naparem bardzo charakterystyczne nuty owocowe. Ponieważ jest ona poddawana kontroli procesu starzenia kwaskowatość zostaje zredukowana. Kawę postarzaną wyróżnia owocowa, bardzo delikatna kwasowość. Jej body, czyli konsystencja i ciężar odczuwany na podniebieniu i języku, jest gęste, o konsystencji syropu i gładkiej, aksamitnej teksturze. W smaku odczuwamy nuty owocowo- kwiatowe, a również aromaty drzewny, czekolady i kakao.

Muszę przyznać, że jako wielbicielka kawy byłam w raju. Degustacja odbyła się w bardzo kameralnym gronie wybranych blogerek oraz ekspertów Nespresso. Miałyśmy wirtualną możliwość przenieść się do miejsca, gdzie zbierana jest i dojrzewa nowa starzona kawa. Mogłyśmy przyjrzeć się drzewku i otworzyć ziarno kawowca, poczuć jego charakterystyczny zapach. Jest przepiękny! Wreszcie wypiłyśmy morze pysznej kawy rozmawiając na bliskie nam tematy. Mała czarna łączy ludzi!

Klimat spotkania, inspirujące osoby, niesamowity zapach świeżo parzonej kawy na długo pozostaną mi w pamięci. Było to niesamowite spotkanie, za które bardzo dziękuję marce Nespresso. Wy również macie możliwość degustacji nowej, wyjątkowej kawy SELECTION VINTAGE 2014, wykaz butików znajdziecie tu.

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

 

Jedna myśl na temat “Warsztaty sensoryczne Nespresso Selection Vintage 2014

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.