Waniliowy sernik z jagodami

    Nie przepadam za kupnymi ciastami i sklepowymi słodyczami. Nie dlatego, że są niesmaczne, wręcz przeciwnie! Większość z ciast i smakołyków, które wjeżdżały na nasz stół było przepysznych i gdyby nie zdrowy rozsądek pewnie zjadłabym z 5 kawałków za każdym razem! Niestety, nie urodziłam się jako jedna z tych smukłych kobiet o talii osy i wąskich biodrach. Dodatkowe kilogramy nie wchodzą mi w cycki ani w usta. Od kiedy pamiętam prowadzę wieczną walkę o każdy kilogram i o ile zgubienie pół kilo to ciężka praca i zajmuje mi 5 dni, o tyle przytycie 2kg i buzię chomika mogę uzyskać zaledwie po jednym imprezowym weekendzie! Nie żebym jakoś hucznie balowała, przecież mam dwójkę małych dzieci.

Wracając do tych ciast, to właśnie dlatego kupnych nie lubię. Bo mają mnóstwo sztucznych dodatków, które sprawiają, że mój cellulit natychmiast podwaja swoją objętość. Mam też wątpliwości co do autentyczności np. jagód w jagodziankach, jakoś na fioletowo języków i zębów nie farbują! Ufam tylko tym wypiekom, które wychodzą z domowych piekarników  i najlepiej ich większą część stanowi dobry twaróg i sezonowe owoce. Tak wiem, mogłabym użyć fasoli, ksylitolu, marchwi czy daktyli i wyczarować fit dzieło o kaloryczności -100, ale aż tak dietetycznym fanatykiem nie jestem;) Wierzcie mi albo nie, ale od kiedy odrzuciłam totalnie kupne ciasta i słodycze o wiele łatwiej przychodzi mi utrzymanie dobrej wagi 🙂
Po drugim porodzie obiecałam sobie, że w końcu wezmę się za swoje niedoskonałości figury ( moja waga wskazywała zatrważający wynik ;)). Niestety, słodyczy chciało mi się jak zwykle, więc zaczęłam piec te serniki jako substytut niezdrowych łakoci. Wielu próbowałam, ale ten to mój faworyt! Pyszny i puszysty, waniliowy na kruchym spodzie z grubą warstwą owoców. Musicie go wypróbować dopóki jeszcze można kupić albo zebrać świeże jagody!

Aby zrobić takie ciasto musicie przygotować:

Na spód:

  • 100gr mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60gr zimnego masła
  • jedno jajko

Na masę:

  • 500gr twarogu
  • 250gr mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru, choć ja z reguły daję mniej
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 jajko

Na wierzch:

  • ok. 350 gr świeżych lub mrożonych jagód

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy powstanie kruszonka dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (obręcz blachy zapiąć tak, by papier wystawał na zewnątrz, będzie pokrywał tylko dno). Ciasto wkładamy na 15 minut do lodówki, a po tym czasie podpiekamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez ok.15-20 minut.

Miksujemy twaróg, mascarpone, cukier, proszek do pieczenia, budyń w proszku i ziarenka wanilii (laskę rozkrajamy nożykiem, a następnie wyskrobujemy je ze środka). Następnie dodajemy jajko i dalej miksujemy. Proponuję robić to jak najkrócej by zbytnio nie napowietrzyć masy serowej. Robimy to tylko do wymieszania składników. Następnie wykładamy ją równo na podpieczony spód oraz wysypujemy równomiernie 250gr jagód (ciasto można spokojnie przygotować z mrożonymi owocami lub np. z malinami). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. pół godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika sernik studzimy, a następnie na wierzch dodajemy resztę jagód. Chłodzimy w lodówce 2 godziny, ja lubię bardzo schłodzone.

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

jago4-crop.jpg

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Polecam Wam ten przepis! Jest prosty i efektowny. Ciasto wygląda przepięknie na stole. Ja już mam zamrożone jagody by nim uraczyć gości zimą:)

*Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

9 myśli na temat “Waniliowy sernik z jagodami

  1. Od dawna obserwuje Pani Instagram (zakochalam sie w poscieli:))
    A teraz w…blogu:))
    Pisze Pani pronto I na temat :))
    A sernik obledny:))
    Pozdrawiam
    Edyta

  2. Och u mnie problem z kg i figurą ten sam wiec doskonale Cie rozumiem a sernik zrobie napewno bo juz na sama mysl ślinka mi leci 😛

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.